Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

07.05.2015 16:45

V minulosti tolik očerňovaný kokosový olej se opět vrátil na výsluní. Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže na rozdíl od nasycených mastných kyselin, vyskytujících se například v sýru či v mase, mají středně dlouhý řetězec. Během trávení tak jdou přímo do jater, kde se zužitkují jako rychlý zdroj energie. Navíc mají vliv na prevenci onemocnění mozku jako je epilepsie nebo Alzheimer.

V oblastech, kde se kokosová palma vyskytuje zcela běžně, je tento exotický ořech zcela běžnou součástí denního jídelníčku. U Tokelaunů, kteří žijí v jižním Pacifiku, tvoří dokonce kokos až 60 procent z denního příjmu kalorií. Teoreticky vzato by měli trpět na onemocnění kardiovaskulárního systému. Jenže opak je pravdou. Těší se výbornému zdraví, ba co více, angina pectoris a další srdeční onemocnění jsou pro ně zcela neznámou chorobou.

Navíc kokosový olej díky obsahu středně dlouhých řetězců nasycených mastných kyselin razantně zvyšuje využití energie lidským organismem. Stručně řečeno, z kokosového oleje získáte mnohem více energie než ze stejného množství kalorií z tuků živočišných. Ano, správně, není kalorie jako kalorie :-)

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která je silným zabijákem škodlivých patogenů, jako jsou bakterie včetně Stafylokoka, viry, plísně i kvasinky, například Candidu.

Na hubnutí, na kůži i na vlasy

Pro ty, kteří chtějí zhubnout, má kokosový olej jednu velkou výhodu. Při jeho konzumaci klesá chuť na jídlo. Přitom netrpíte nedostatkem energie. A tím můžete velmi výrazně podpořit proces hubnutí.

Mnozí z nás si zvykli používat kokosový olej na tělo místo krémů. Kůže vypadá mnohem zdravější a pružnější. Podobně je to s aplikací na vlasy, které olej chrání před poškozením včetně obrany před ultrafialovými paprsky.

Dokonce se kokosový olej hodí na čištění zubů. Likviduje totiž v ústech nežádoucí bakterie, zlepšuje zdraví zubů a redukuje špatný dech.

Jak už jsme zmínili v úvodu, kokosový olej velmi výrazně zlepšuje mozkové funkce, protože nervovým buňkám dodává energii. Energii života :-)

dostupné na https://www.energiezivota.com/superfoods/153-kokosovy-olej-zabiji-bakterie-viry-i-kvasinky