Hrad Lukov - Objev, na kerý se čekalo 30 let

27.04.2015 09:28

Archeologové měli od samotného počátku výzkumu jeden velký sen. Snažili se objevit pozůstatky hradního kostela, o kterém se už v roce 1392 zmiňuje papež Bonifác IX. jako o místě, kde jsou přechovávány ostatky Sv. Kříže. Patrně si jen velmi těžko dokážeme představit pocity těch, kteří po více než třiceti letech snění objevili zbytky středověké zdi s pozůstatky interiérových omítek s nákresem konsekračního kříže. O významu nálezu jasně hovoří také nominace NPÚ na cenu Patrimonium pro futuro právě v kategorii objev roku. 

Ceny Národního památkového ústavu - Patrimonium pro futuro mají upozornit na výjimečné projekty příkladné péče o naše kulturní dědictví v uplynulém roce. Základním výběrem jsou pověřena krajská odborná pracoviště, která nominují památky ve státním i soukromém vlastnictví v pěti základních kategoriích. Vítěze vybírá speciální komise a představuje na podzim daného roku.

více na adrese

Objev středověké zdi a interiérových omítek s nákresem konsekračního kříže byl nominován NPÚ na cenu Patrimonium pro futuro - Foto: František Záruba

Foto: František Záruba

podle www.rozhlas.cz